اصول طراحي تهويه صنعتي در فرآيندهاي سرد و نيمه سرد
اصول طراحي تهويه صنعتي
در فرآيندهاي سرد و نيمه سرد
الف- بررسي فرآيند مورد نظر:
در اين خصوص مي بايست فرآيند مورد نظر به دقت بررسي گردد وطراحي طوري صورت گيرد كه به دفع آلاينده كمك نمايد زيرا طراحي نامناسب مي تواند موجب مواجهه اپراتوربا آلاينده شده و مشكلات بعدي را نيز به همراه داشته باشد. بنابراين هود بايد طوري طراحي و در فرآيند جايگزين شود كه اولا مانع انجام كار نشود و ثانيا به كاهش و دفع آلاينده از منطقه تنفسي اپراتور كمك نمايد.مثلا در ساندويج فروشي ها براي ميزي كه عمل سرخ كردن مواد غذايي صورت مي گيرد هود بايد در روبروي اپراتور طراحي و جايگزين گردد زيرا اگر در بالاي سر وي قرار گيرد مي تواند به سرعت بخشيدن ورود بخارات مضر به منطقه تنفسي و در نهايت سيستم تنفسي فرد منجر گردد و مشكلات بعدي را به همراه داشته باشد بابراين چنين هودي نه تنها به دفع آلاينده كمك نمي كند بلكه مواجهه فرد را با آلاينده فراهم مي نمايد.در هود هاي آزمايشگاهي سرعت ربايش نبايد از 125 فوت فراتر رود زيرا باعث چرخشي شدن جريان هوا و برگشت هوا مي شود.
ب- انتخاب نوع هود :
هودها به شكلهاي گوناگوني طراحي مي شوند ولي در حالت كلي به دو صورت وجود دارند يا ساده اند ويا مركب اند كه هود ساده داراي دهانه باز هستند و لي هود مركب داراي شكاف هستند و نسبت عرض به طول هود در آنها كمتر يا مساوي 0.2 استهود ساده معمولا در همه فرآيندها كاربرد دارد اما از هود مركب در فرآيندهايي استفاده مي شود كه فضاي زيادي را اشغال نمي كند مثلا هود شكافدار در لبه استخر آبكاري فلزات و يا در لبه ميز كار به كار ميرود.
افت درگلوگاه
افت در شكاف و گلوگاه
حال مي خواهيم روش محاسبه دبي لازم را براي هود بيان نماييم كه براي محاسبه دبي لازم براي هود ابتدا بايد با توجه به انتخاب نوع هود از شكلهاي بالا دبي لازم را با توجه به فرمول بدست آوريم براي اين كار ابتدا محدوده سرعت ربايش را با توجه به جدول زير بدست مي آوريم:
|
شرايط انتشارآلودگي |
مثال |
سرعت ربايش |
|
انتشار بدون سرعت اوليه در هواي كاملا آرام
|
تبخير از مخازن/شستشو
|
100-50
|
|
انتشار با سرعت اوليه كم در هواي نسبتا آرام
|
اتاقك اسپري/پر كردن متناوب ظروف/نوار نقاله سرعت پايين/اسيد شويي/جوشكاري/آبكاري
|
200-100 |
|
توليد در ناحيه اي با حركت سريع هوا |
رنگ آميزي در اتاقكهاي كم عمق/پر كردن بشكه/بارگيري با نوار نقاله/خرد كن |
500-200 |
|
انتشار با سرعت اوليه بالادر ناحيه با حركت خيلي سريع هوا |
سايش/صيقل كاري/سنگ زني |
2000-500 |
سپس با استفاده از ابعاد طول و عرض مساحت دهانه را محاسبه كرده و با توجه به شكل و فرمول و فاصله از منبع آلودگي (X) دبي را بدست مي آوريم.
نكته: سعي شود در انتخاب سرعت ربايش ماكزيمم در نظر گرفته شود تا مكش ايده آل باشد.
نكات لازم در ساخت هود:
- در هود شكافدار نسبت عرض به طول در دهانه بايد كمتر يا مساوي0.2 باشد.
- زاويه كناره پلنوم با سطح مقطع كانال 60 تا 90 درجه باشد.
- عرض دهانه بايد با عرض پلنوم برابر باشد . البته اين عرض براي يكنواخت سازي هوا بكار ميرود و مي تواند طراحي نشود و هود به شكل زير باشد :
البته همانطور كه گفته شد اين طراحي براي فرآيندهاي سرد است و در فرآيندهاي خيلي گرم و داغ طراحي متفاوت است . براي حوضچه آبكاري فلزات هم اگر جت دمنده در نظر نباشد به همين شكل عمل مي شود وگرنه متفاوت است.براي به دست آوردن حجم هواي واقعي در نهايت از فرمول زير استفاده نماييد:
Qa=Q(460+T)/530 دماي ناحيه مورد نظر بر حسب فارنهايتT=